Szaléziak.HU - Szent Istvánról elnevezett Magyar Szalézi Tartomány
< Vissza / Isten Szolgái / Szalézi Szentség

Isten Szolgája Lozano Diaz Ana Maria

Isten Szolgája Lozano Diaz Ana Maria

1883-1982

Kolumbiában született (Oicata) 1883. szeptember 24-én. Miután édesapja megfertőződött leprával, 1897-ben családjával beköltözött az Agua de Diosban működő lepratelepre. Itt a fiatal lányt lenyűgözte Luigi Variara szalézi atya karizmája és úgy dönt, hogy csatlakozik a leprások között apostolkodó apácákhoz. Jézus és Mária Szent Szíve Leányai Intézményét alapított 1905-ben alapította Luigi Variara szalézi atya a leprás betegek ellátására és lelki segítségnyújtásra, mint az egyetlen olyan rendet, amelynek a Hansen-kórban szenvedő leányok is lehetnek tagjai.

Két évvel az alapítás után elhunyt Oliva anya, a nővérek első általános elöljárója, és Anna Mariát választják a második elöljárónak. Ő volt az a tanítvány, aki legközelebb állt az alapító, örökségéhez és felelősséggel közvetítette az intézet szellemét, hogy növekedjen, de ugyanakkor hű maradjon a gyökerekhez. Sokáig maradt elöljáró, hiszen több alkalommal is megválasztották (1907-1919; 1922-1925; 1928-1968), és ő folyamatosan, megbízható tanúságot tett a szalézi lelkiségről és karizmáról.

Hangsúlyozta, hogy szíve teljes egészében az egyházé, nagy szeretettel fordult az Egyház az Eucharisztia és a papok iránt; nagy bizalma volt az isteni gondviselésben, tudatosan tanúskodott a Szentlélek erejéről és elfogadó volt minden élethelyzetben, különösen a szenvedés és a csapások idején. Mindig vidám volt és tele jósággal, kedvességével és családias viselkedésével mindenkit meghódított.1982. március 5-én hunyt el, 98 éves korában.